Meer planten op brood?!

Barbara Vink • 10 maart 2019

Kuipjes'boter'.

Er was laatst een moment dat ik bíjna gelukkig dreigde te worden van een reclame. Ik wist niet wat ik meemaakte! Het bleef echter bij bíjna jammer genoeg, want het zou natuurlijk een utopische situatie zijn dat een reclame daadwerkelijk goed gezondheidsadvies geeft.

Heb je hem gezien? Op super geloofwaardige manier worden we geloodst richting de gedachte dat smeer”boter” voor op brood hetzelfde is als meer groente eten. Of nee wacht, zelfs béter dan groente eten. Wauw!

Maar heej wacht eens even….. Klopt dat wel? Zelfs iemand met kennis over voeding zou er bijna nog intrappen want eerlijk gezegd, het is knap geconstrueerd. Hulde voor het reclame-brein dat hierachter zit.

Toch blijft er weinig van heel als je het eens goed analyseert:

- Is het raadzaam dat kinderen meer planten eten?

Het antwoord hierop is volmondig JA! Groenten en kruiden: fantastisch!

- Is het beter om de olie uit de zaadjes te eten dan de hele plant an sich?

NEE. Het beste uit de plant is de combinátie van alles wat in de plant zit. Maar vooral de probiotische vezels, de mineralen en de vitamines.

- Plantaardige olie is toch gezond zeggen ze?

NEE. Plantaardige olie uit bijvoorbeeld zonnebloempitten is erg geconcentreerd en flink bewerkt. Bovendien bevat het omega 6, dat ontstekingsbevorderend werkt. Wanneer de verhouding omega 3 en 6 in ons lichaam niet in balans is kan zo’n ontstekingsreactie niet meer worden uitgezet en krijgen we last met onze gezondheid.

Goede virgin olijfolie zou een veel betere optie zijn.

- Er zit wél omega 3 in die 'boter'? Dus dan is het goed toch ?

HELAAS NIET. Omega 3 komt in 3 types. DHA (goed voor de hersenen), EPA (goed tegen ontsteking), en ALA. DHA en EPA vind je vooral in vette vis. ALA in zaden zoals lijnzaad. Het lastige is alleen dat ALA nog moet worden omgezet in EPA, wat weer omgezet kan worden in DHA. Alleen lukt die omzetting bij het merendeel van de mensen maar zeer matig.

Een schraapje smeersel uit een kuipje zal de lading dus zeker niet dekken.

- Maar alle beetjes helpen toch?

Mja, nee, in dit geval niet. Want de hoeveelheid omega 6 in de 'boter' is te groot en doet het kleine beetje positief effect van de ALA teniet.

- Dus wat nu? Wat geef ik dan mee op brood?

Geef geen brood. Haha, nee flauw. Maar serieus: geef geen brood. Lees hier waarom: https://www.groenespruit.nl/vezels

Kies liever voor een lijnzaadcracker https://www.groenespruit.nl/recepten1#&gid=1577129481&pid=40

En besmeer deze met roomboter, goede kokosolie of met fijngemaakte avocado (omega 9) en geef er geprakte makreel op (omega 3). Dit is een veel betere manier om gezonde vetzuren binnen te krijgen.

Zoek naar recepten voor kids met verborgen groente als je een moeilijke groente-eter in huis hebt. Deze bijvoorbeeld: https://www.groenespruit.nl/recepten1#&gid=1577129481&pid=6


Wortelmuffin gezond eten paleo
door Barbara 10 juli 2024
Soms wil je gewoon iets koekachtigs eten, of meegeven aan je kind voor op school. Dan zijn deze wortelmuffins uitermate geschikt. Ze zitten namelijk bomvol échte voedingsmiddelen en zijn niet, zoals koek uit de winkel, voornamelijk gevuld met suiker. Maak ze in bulk en bewaar ze in de vriezer, zodat je er heel makkelijk eentje voor het grijpen hebt als dat nodig is. Dit recept geeft je ongeveer 12 goeie muffins.
door Barbara Vink 3 juni 2024
Stiekem een beetje groente verstoppen voor je kleine spruit of partner die niet van groente houden? Als je deze muffins maken dan merken ze er niks van, dat beloof ik je. Onverwachts lekker!
Vet, gezond of schadelijk?
door Barbara 26 januari 2024
Vet is hartstikke ongezond! Tenminste, dat is wat veel mensen nog geloven. Maar het tegendeel is waar. Vet is keihard nodig. Als bron van energie. Als smeermiddel voor je darmen. Als hulpmiddel voor de opname van vetoplosbare vitamines. Als basis van alle hersencellen. Als buitenste laagje om je zenuwcellen heen. En als reparatiemiddel voor schade in je lichaam.
Fruit apart eten of niet?
door Barbara 26 januari 2024
"Je mag fruit absoluut niet combineren met ander voedsel want dan gaat het gisten in je buik." Tenminste, dat is wat ik mijn cliënten weleens hoor zeggen. Ze hebben dat ergens gelezen of iemand heeft het ze verteld. Maar klopt deze info? Het korte antwoord is: nee. Het uitgebreidere antwoord lees je hieronder.
spruitjes stamppot paleo kerrie kip
door Barbara Vink 23 november 2022
What's cooking? Jawel, we doen de naam vandaag eens eer aan: een recept met groene spruiten. Kijk! Gezond eten hoeft niet saai noch moeilijk te zijn. Hier zie je de voorbereidingen voor kipreepjes en spruitjesstamppot met kerrie. Hiervoor kook je de schoongemaakte spruitjes met grove stukken zoete aardappel gaar en stampt het daarna fijn met wat zout en flink wat kerriepoeder. Ondertussen bak je de gekruide kipreepjes met de stukjes ui gaar. De laatste paar minuten bak je een flinke scheut tamari mee. (Tamari is gefermenteerde sojasaus). Serveer de stamppot met een bergje kipreepjes en ui in een midden. Eet smakelijk!
Intermittent fasting
door Barbara 31 oktober 2022
1) Onderhoud cellen Stel je voor: je koopt een auto. Brandschoon en splinternieuw. Je rijdt er heerlijk in. Iedere dag, 6x per dag een uur. Je brengt hem nooit naar de garage. Vervangt de banden nooit. De ruitenwissers niet. Ververst de olie niet. Maakt hem nooit schoon. En plotseling, járen later, begint opeens het verval. De auto begint flinke mankementen te vertonen en echt lekker rijd je er al een tijdje niet meer in. Hetzelfde gebeurt met je lichaam als je de hele dag door eet. We worden er helaas wel een beetje mee opgevoed. Meteen ’s ochtends ontbijten, een 10-uurtje, de lunch, middag-dip-snackje, avondeten en dan voor de tv nog even wat lekkers. Je spijsvertering wordt zo de hele dag door gedwongen om in actie te komen. Maar op die manier is er nooit tijd voor onderhoud. Geen tijd om defecte of woekerende cellen die de verkeerde kant op gaan op te ruimen. Spijsverteringsfuncties verslechteren en kanker ligt op de loer. Je lichaam heeft met regelmaat gelegenheid tot onderhoud nodig..
Avocado, vetten, calorieën tellen
door Barbara Vink 28 april 2022
Laatst bladerde ik door een tijdschrift. Eén zin sprong gelijk in het oog. Er stond: “Vergis je niet, 1 avocado bevat net zoveel calorieën als 4 boterhammen.”. Bij mij gaan op zo’n moment de radartjes meteen ratelen. Dan vraag ik me af, zijn dat dan droge boterhammen of belegd? Wat zit er dan voor beleg op die boterhammen? Maar vooral: worden we nu ontmoedigd om een avocado te eten, waarom zouden we calorieën tellen en niet voedingswaarde? Want wat zegt een calorie? En moeten we daar dan voor gaan oppassen?
Paleo oerdieet ontbijt bramen
door Barbara Vink 18 januari 2022
Als er in de herfst genoeg bramen zijn geplukt dan vries ik altijd een deel in voor later in het jaar. Je kunt je bijna niet voorstellen dat zo'n prachtige fluwelen paarse kleur op natuurlijke wijze te verkrijgen is. Bijna te mooi om op te eten, dit heerlijk voedzame ontbijt. Maar doe toch maar!
Venkelsoep
door Barbara Vink 1 november 2021
- Maak de venkel en ui of prei schoon en snijd in grove stukken. - Doe de kippenbouillon in de pan en doe de groenten erin. - Kook in ongeveer 20 minuten gaar en pureer. - Voeg santen, peper, zout en wijn toe en roer goed door.
ontbijt paleo oerdieet appel
door Barbara Vink 11 oktober 2021
Een ontzettend voedzaam ontbijt met de heerlijke smaak van appeltaart! Voor kindjes noem ik het vaak "drakenpuree", dat vinden ze stoer en lepelen het dan zó weg. - Pureer een appel met een kleine avocado en een banaan en doe in een schaaltje. - Lepel er 2 eetlepels tahin overheen en een handje rozijnen. - Bestrooi met kaneel.
Meer posts