Kombucha
Een boost voor je gezondheid!

Kombucha.... een drankje met toenemende bekendheid en populariteit. Wat is het en wat brengt het je?
Kombucha is een gefermenteerde drank van thee en suiker, die wordt gemaakt met behulp van een 'scoby'. Dat staat voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Oftewel een nuttige samenwerking tussen bacteriën en een gistsoort. Een hele nuttige samenwerking is gebleken, want naast dat kombucha een hartstikke lekkere frisdrank is, is het ook nog eens supergezond. Want:
- Het bevat antioxidanten, die je cellen beschermen.
- Het beschermt tegen slechte bacteriën zoals Helicobacter Pylori, E.coli, Listeria, Staphylococcen en Salmonella.
- Het remt ontstekingsreacties en tumorgroei in de darmen.
- Het bevat gunstige gisten en bacteriën voor je darmflora.
- Het bevat aminozuren, vitamine C en mineralen zoals zink, calcium, magnesium, mangaan.
- Het verwijdert toxines uit je maag/darmkanaal.
- Het werkt beschermend voor je lever.
Het dagelijks drinken van een glaasje kombucha kan dus een mooie ondersteuning zijn voor je gezondheid.
Maar niet in alle gevallen. Want:
- Kombucha bevat een klein percentage alcohol. Dus wanneer je alcohol wilt vermijden, dan is kombucha niets voor jou.
- Kombucha bevat histamine. Als je dat door lever- of darmproblematiek moeilijk afbreekt dan krijg je daar last van.
- Kombucha kan, afhankelijk van de fermentatieduur nog wat restsuiker bevatten.
- Kombucha kan mogelijk schadelijk zijn wanneer je niet hygiënisch te werk gaat tijdens het brouwen.
- Kombucha kan toxische stoffen bevatten als je gebruikmaakt van niet-biologische thee.
Je kunt kombucha prima zelf brouwen thuis. Het enige wat je nodig heb is een literpot van glas, water, zwarte of groene thee en suiker. Het allerbeste is om biologische thee en suiker te gebruiken en als je een waterfilter tot je beschikking hebt dan is gefilterd water natuurlijk helemaal geweldig.
Je vult de scoby en de 100ml startervloeistof aan met 900ml sterk getrokken afgekoelde thee met ongeveer 40 gram opgeloste suiker aan en na 5 tot 10 dagen, afhankelijk van de temperatuur, heb je heerlijke kombucha uit eigen brouwerij. Bovenstaand proces herhaal je telkens en zo blijf je wekelijks nieuwe kombucha tot je beschikking hebben.
Groene Spruit heeft regelmatig scoby's met bijbehorende startersvloeistof beschikbaar. Neem gerust even contact op als je ernaar op zoek bent.
Bronnen:
Microbiology and antimicrobial effects of kombucha, a short overview - ScienceDirect






