Blog Post

Fruit

Barbara • jan. 26, 2024

Apart eten of niet?

"Je mag fruit absoluut niet combineren met ander voedsel want dan gaat het gisten in je buik."


Tenminste, dat is wat ik mijn cliënten weleens hoor zeggen. Ze hebben dat ergens gelezen of iemand heeft het ze verteld. Maar klopt deze info?

Het korte antwoord is: nee. Het uitgebreidere antwoord lees je hieronder.

Iedere maaltijd die je eet kan het beste bestaan uit een evenwichtige mix van gezonde natuurlijke vetten, proteïnen, en koolhydraten uit groente en fruit. Op die manier krijg je alles wat je nodig hebt binnen en blijf je langer verzadigd. Dat is belangrijk, want meer dan 3x p.d. iets eten is op lange termijn niet gunstig voor je bloedsuikerhuishouding, en kan diabetes type 2 veroorzaken. (Uitzondering: voor sommige zwangeren of borstvoedende moeders kan een 4e, uitgebalanceerde, maaltijd wenselijk zijn.)


Wanneer je puur en afzonderlijk een aantal stuks fruit eet, dan heb je dus alleen koolhydraten te pakken. Dit zorgt voor een sterke stijging van je bloedsuikers. Dat is onwenselijk want een sterke stijging zorgt vaak voor een flinke suikerdip nadien. Daardoor krijg je weer trek in zoetigheid en val je dus sneller in de valkuil van te vaak iets eten. Combineer je fruit dus bijvoorbeeld met een handje notenmix. Die bevatten vetten en proteïnen. Macadamia zijn het vetst en cashews het minst. En zoals je in het vorige blog hebt kunnen lezen: natuurlijke vetten die nog in het voedingsproduct zitten, zijn dus absoluut gezond.


Merk jij dat je tóch last krijgt van gas in je darmen als je fruit hebt gegeten, dan kan dat door 2 dingen komen:


Ding 1: je kauwt niet goed. De spijsvertering van koolhydraten begint al in je mond, via de enymen in je speeksel. Als je niet goed kauwt, bijvoorbeeld omdat je een smoothie meteen doorslikt, dan sla je een stap in de spijsvertering over, en moeten je darmen teveel werk verrichten. Dit veroorzaakt gasvorming.


Ding 2: je eet te weinig groente en fruit. De vezels van groente en fruit zijn een noodzakelijke voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen. Voed je deze bacteriën niet regelmatig genoeg, dan zullen ze zich compleet storten op dat beetje vezels dat jij ze aanbiedt en dat geeft. Eet dus vaker groenvoer.


En stel nou dat je eigenlijk überhaupt altijd veel gas produceert, ongeacht wat je eet, en daarnaast ook vaak dunne ontlasting hebt en kramp in je buik, dan kan het zijn dat je besmet bent met parasieten en/of candida in je darmen. Hier laat ik mijn cliënten dan ook regelmatig op testen. Laat het me dus gerust weten als jij met darmklachten, waar je graag vanaf wilt, rondloopt. Schaam je niet om je symptomen te delen. Voor mij is niets gek!


Vet, gezond of schadelijk?
door Barbara 26 jan., 2024
Vet is hartstikke ongezond! Tenminste, dat is wat veel mensen nog geloven. Maar het tegendeel is waar. Vet is keihard nodig. Als bron van energie. Als smeermiddel voor je darmen. Als hulpmiddel voor de opname van vetoplosbare vitamines. Als basis van alle hersencellen. Als buitenste laagje om je zenuwcellen heen. En als reparatiemiddel voor schade in je lichaam.
spruitjes stamppot paleo kerrie kip
door Barbara Vink 23 nov., 2022
What's cooking? Jawel, we doen de naam vandaag eens eer aan: een recept met groene spruiten. Kijk! Gezond eten hoeft niet saai noch moeilijk te zijn. Hier zie je de voorbereidingen voor kipreepjes en spruitjesstamppot met kerrie. Hiervoor kook je de schoongemaakte spruitjes met grove stukken zoete aardappel gaar en stampt het daarna fijn met wat zout en flink wat kerriepoeder. Ondertussen bak je de gekruide kipreepjes met de stukjes ui gaar. De laatste paar minuten bak je een flinke scheut tamari mee. (Tamari is gefermenteerde sojasaus). Serveer de stamppot met een bergje kipreepjes en ui in een midden. Eet smakelijk!
Intermittent fasting
door Barbara 31 okt., 2022
1) Onderhoud cellen Stel je voor: je koopt een auto. Brandschoon en splinternieuw. Je rijdt er heerlijk in. Iedere dag, 6x per dag een uur. Je brengt hem nooit naar de garage. Vervangt de banden nooit. De ruitenwissers niet. Ververst de olie niet. Maakt hem nooit schoon. En plotseling, járen later, begint opeens het verval. De auto begint flinke mankementen te vertonen en echt lekker rijd je er al een tijdje niet meer in. Hetzelfde gebeurt met je lichaam als je de hele dag door eet. We worden er helaas wel een beetje mee opgevoed. Meteen ’s ochtends ontbijten, een 10-uurtje, de lunch, middag-dip-snackje, avondeten en dan voor de tv nog even wat lekkers. Je spijsvertering wordt zo de hele dag door gedwongen om in actie te komen. Maar op die manier is er nooit tijd voor onderhoud. Geen tijd om defecte of woekerende cellen die de verkeerde kant op gaan op te ruimen. Spijsverteringsfuncties verslechteren en kanker ligt op de loer. Je lichaam heeft met regelmaat gelegenheid tot onderhoud nodig..
Avocado, vetten, calorieën tellen
door Barbara Vink 28 apr., 2022
Laatst bladerde ik door een tijdschrift. Eén zin sprong gelijk in het oog. Er stond: “Vergis je niet, 1 avocado bevat net zoveel calorieën als 4 boterhammen.”. Bij mij gaan op zo’n moment de radartjes meteen ratelen. Dan vraag ik me af, zijn dat dan droge boterhammen of belegd? Wat zit er dan voor beleg op die boterhammen? Maar vooral: worden we nu ontmoedigd om een avocado te eten, waarom zouden we calorieën tellen en niet voedingswaarde? Want wat zegt een calorie? En moeten we daar dan voor gaan oppassen?
Paleo oerdieet ontbijt bramen
door Barbara Vink 18 jan., 2022
Als er in de herfst genoeg bramen zijn geplukt dan vries ik altijd een deel in voor later in het jaar. Je kunt je bijna niet voorstellen dat zo'n prachtige fluwelen paarse kleur op natuurlijke wijze te verkrijgen is. Bijna te mooi om op te eten, dit heerlijk voedzame ontbijt. Maar doe toch maar!
Venkelsoep
door Barbara Vink 01 nov., 2021
- Maak de venkel en ui of prei schoon en snijd in grove stukken. - Doe de kippenbouillon in de pan en doe de groenten erin. - Kook in ongeveer 20 minuten gaar en pureer. - Voeg santen, peper, zout en wijn toe en roer goed door.
ontbijt paleo oerdieet appel
door Barbara Vink 11 okt., 2021
Een ontzettend voedzaam ontbijt met de heerlijke smaak van appeltaart! Voor kindjes noem ik het vaak "drakenpuree", dat vinden ze stoer en lepelen het dan zó weg. - Pureer een appel met een kleine avocado en een banaan en doe in een schaaltje. - Lepel er 2 eetlepels tahin overheen en een handje rozijnen. - Bestrooi met kaneel.
champignon soep paleo oerdieet zuivelvrij
door Barbara Vink 18 jun., 2021
Romige champignonsoep maken als je geen zuivel eet, dat kan toch niet? Jazeker wel! Want in dit recept gebruik je kokoscrème i.p.v. gewone room. Probeer het maar eens. Neem 1 liter water en leg hier 4 kippenvleugeltjes in. Voeg een dessertlepel Keltisch zeezout , versgemalen peper en een scheut appelazijn aan toe. De appelazijn zorgt ervoor dat er meer mineralen vrijkomen. Verwarm gedurende 2 uur, zonder dat het kookt, verwijder daarna de kippenvleugeltjes en gebruik de kippenbouillon als basis voor de champignonsoep. Snijd een flinke ui en een bakje champignons in grove stukken en kook gaar in de bouillon. Pluk ondertussen de kip van de vleugeltjes. Deze doe je na het pureren door de soep. Voeg 2 flinke eetlepels santen/kokoscrème, een theelepel mosterdpoeder en een teentje knoflook toe aan de soep en pureer alles. Je kunt zelf kiezen hoe fijn je de soep wilt pureren.
asperge broccoli soep
door Barbara Vink 03 jun., 2021
Dit heerlijke soepje is zowel warm als op kamertemperatuur erg lekker. Perfect voor tijdens de lente- en zomerlunch. 1 kleine broccoli 5 groene asperges 500 ml. bouillon (groente of kip) 1 teentje knoflook peper en zout 50 gr. santen 1 ui Optioneel: stukjes gebakken kip stukjes gekookt ei edelgistvlokken sprietjes bosui of bieslook Maak de groentes schoon en snijd ze in stukken. Kook ze gaar in de bouillon met de knoflook, peper en zout. Voeg de santen (kokoscrème) toe en pureer alles glad. Serveer met edelgistvlokken, stukjes gekookt ei of kip en sprietjes bosui of bieslook.
Brandnetelsoep paleo oerdieet
door Barbara Vink 12 apr., 2021
Soep van wát zeg je?! Brándnetel?? Jakkie, dat prikt toch in je mond? Nee joh, helemaal niet. Na het koken zijn alle branderige stekeltjes weg. En brandnetel is heel gezond en lekker in de soep.
Meer posts
Share by: