Lijnzaad
Barbara Vink • 26 september 2019
Gebroken of heel?

Bij veel mensen kom ik lijnzaad in de keukenkastjes tegen. Best gezond, maar helaas niet in de vorm waarin het meestal wordt gekocht, namelijk gebroken. Lijnzaad heeft de eigenschap te oxideren nadat het een aantal weken gebroken is, . Dat betekent dat de gezonde omega 3 ALA olie verandert in een ongezonde ontstekingsbevorderende olie.
Voordat zo’n zakje lijnzaad van de fabriek, in de winkel, in jouw keukenkastje en in jouw mond belandt ben je zomaar een paar weken verder. En vaak staat zo’n zakje dan ook nog een tijdje in je keukenkastje want zóveel lijnzaad eet je meestal niet in een keer. Zo wordt dat gezonde lijnzaadje ineens niet meer zo gezond. Je kunt dat vaak ook ruiken. Het lijnzaad ruikt dan een beetje ranzig en chemisch.
Dus het beste kies je voor ongebroken lijnzaad en maal je het zelf, want dat verhoogt de opneembaarheid van de voedingsstoffen uit het lijnzaad. Dat malen kan machinaal, in een vijzel of gewoon met je eigen kiezen. Daar hebben we ze ook voor gekregen nietwaar? ;-).
Het alfa-linoleenzuur (ALA) in lijnzaad is overigens een vorm van omega 3 die nog door het eigen lichaam moet worden omgezet in EPA, waarna het weer deels wordt omgezet in DHA. Deze omzetting gaat echter niet heel efficiënt en is tevens niet afdoende voor de totale behoefte aan EPA/DHA. De beste manier om EPA/DHA binnen te krijgen is via vette vis.
Let op:
- Drink ruim water bij het eten van lijnzaad omdat het anders verstoppend kan werken voor de darmen.
- Gebruik lijnzaad maar matig in de zwangerschap, aangezien het een oestrogeen-stimulerend effect heeft.
Kijk bij de recepten voor een lekker recept voor lijnzaadcrackers. Deze zijn een goede vervanger voor brood.

Soms wil je gewoon iets koekachtigs eten, of meegeven aan je kind voor op school. Dan zijn deze wortelmuffins uitermate geschikt. Ze zitten namelijk bomvol échte voedingsmiddelen en zijn niet, zoals koek uit de winkel, voornamelijk gevuld met suiker. Maak ze in bulk en bewaar ze in de vriezer, zodat je er heel makkelijk eentje voor het grijpen hebt als dat nodig is. Dit recept geeft je ongeveer 12 goeie muffins.

Vet is hartstikke ongezond!
Tenminste, dat is wat veel mensen nog geloven. Maar het tegendeel is waar. Vet is keihard nodig. Als bron van energie. Als smeermiddel voor je darmen. Als hulpmiddel voor de opname van vetoplosbare vitamines. Als basis van alle hersencellen. Als buitenste laagje om je zenuwcellen heen. En als reparatiemiddel voor schade in je lichaam.

"Je mag fruit absoluut niet combineren met ander voedsel want dan gaat het gisten in je buik."
Tenminste, dat is wat ik mijn cliënten weleens hoor zeggen. Ze hebben dat ergens gelezen of iemand heeft het ze verteld. Maar klopt deze info?
Het korte antwoord is: nee. Het uitgebreidere antwoord lees je hieronder.

What's cooking? Jawel, we doen de naam vandaag eens eer aan: een recept met groene spruiten.
Kijk! Gezond eten hoeft niet saai noch moeilijk te zijn. Hier zie je de voorbereidingen voor kipreepjes en spruitjesstamppot met kerrie.
Hiervoor kook je de schoongemaakte spruitjes met grove stukken zoete aardappel gaar en stampt het daarna fijn met wat zout en flink wat kerriepoeder.
Ondertussen bak je de gekruide kipreepjes met de stukjes ui gaar. De laatste paar minuten bak je een flinke scheut tamari mee. (Tamari is gefermenteerde sojasaus).
Serveer de stamppot met een bergje kipreepjes en ui in een midden. Eet smakelijk!

1) Onderhoud cellen
Stel je voor: je koopt een auto. Brandschoon en splinternieuw. Je rijdt er heerlijk in. Iedere dag, 6x per dag een uur. Je brengt hem nooit naar de garage. Vervangt de banden nooit. De ruitenwissers niet. Ververst de olie niet. Maakt hem nooit schoon. En plotseling, járen later, begint opeens het verval. De auto begint flinke mankementen te vertonen en echt lekker rijd je er al een tijdje niet meer in.
Hetzelfde gebeurt met je lichaam als je de hele dag door eet. We worden er helaas wel een beetje mee opgevoed. Meteen ’s ochtends ontbijten, een 10-uurtje, de lunch, middag-dip-snackje, avondeten en dan voor de tv nog even wat lekkers. Je spijsvertering wordt zo de hele dag door gedwongen om in actie te komen. Maar op die manier is er nooit tijd voor onderhoud. Geen tijd om defecte of woekerende cellen die de verkeerde kant op gaan op te ruimen. Spijsverteringsfuncties verslechteren en kanker ligt op de loer. Je lichaam heeft met regelmaat gelegenheid tot onderhoud nodig..

Laatst bladerde ik door een tijdschrift. Eén zin sprong gelijk in het oog. Er stond: “Vergis je niet, 1 avocado bevat net zoveel calorieën als 4 boterhammen.”. Bij mij gaan op zo’n moment de radartjes meteen ratelen. Dan vraag ik me af, zijn dat dan droge boterhammen of belegd? Wat zit er dan voor beleg op die boterhammen? Maar vooral: worden we nu ontmoedigd om een avocado te eten, waarom zouden we calorieën tellen en niet voedingswaarde? Want wat zegt een calorie? En moeten we daar dan voor gaan oppassen?

Een ontzettend voedzaam ontbijt met de heerlijke smaak van appeltaart! Voor kindjes noem ik het vaak "drakenpuree", dat vinden ze stoer en lepelen het dan zó weg. - Pureer een appel met een kleine avocado en een banaan en doe in een schaaltje. - Lepel er 2 eetlepels tahin overheen en een handje rozijnen. - Bestrooi met kaneel.