Krijg de tandjes!
Over hoe iets simpels als kauwen de oplossing voor spijsverteringsklachten kan zijn.
Zal ik je eens vertellen dat je tandjes in je mond zitten en niet in je maag? Ja dat is breakingnews nietwaar? Toch lijken veel mensen wél te denken dat de maag net zo goed kan kauwen als de mond met het gebit. Daarmee worden cruciale stappen in het spijsverteringsproces overgeslagen met allerlei vervelende klachten tot gevolg. Misschien ontstaan je darmproblemen dus wel gewoon in je darm. Goed KAUWEN kan de eerste stap zijn om van bepaalde klachten af te komen.
Doe eens een testje met me: tel eens hoe vaak jij elke hap kauwt. Is dat rond de 30 keer? Dan zit je goed!
En zal ik in de tussentijd voor de gein eens vertellen waarom dat kauwen nou zo nuttig is?
- Een deel van de koolhydraatvertering gebeurt in je mond. Door middel van kauwen worden enzymen vrijgegeven waarmee de suikers alvast in je mond worden voorverteerd. Kauw je niet goed dan sla je dit proces over waardoor er in je darm teveel gassen ontstaan. Om deze reden is het dus niet slim om even snel een smoothie naar binnen te gieten. Kauw je smoothie ook! Heb je last van “knetterscheten” die niet erg ruiken dan kun je dat oplossen door beter te kauwen.
- Door met voldoende aandacht te eten en goed te kauwen geeft je mond signalen af dat er maagzuur gemaakt moet worden. Wanneer je maag te weinig maagzuur aanmaakt duurt het te lang voordat je voedsel uit je maag vertrekt en worden de proteïnen niet goed voorverteerd. Je krijgt dan last van oprispingen en een vol gevoel dat lang aanhoudt. Wanneer dit voedsel dan uiteindelijk in je darm terecht komt gaat het een rottingsproces in. Dit veroorzaakt naar eieren stinkende winden. Die stinkende winden zijn voor je partner niet heel romantisch. Dus kauw!
- Er is een stofje dat in je mond vrijkomt wanneer je voedsel kauwt. Dat stofje heet lactoferrine en het heeft als functie het doden van bacteriën. Dus wanneer je van de zomer gezellig op een barbecue zit en je stukje vlees wellicht niet helemaal gaar is dan had je die op de loer liggende voedselvergiftiging wellicht kunnen voorkomen door beter te kauwen. Want als je niet lang genoeg kauwt is er te weinig tijd om de lactoferrine zijn werk te laten doen.
Neem eens ouderwets de tijd voor je maaltijd. Dat even snel wat naar binnen schuiven om vervolgens weer keihard aan de bak te gaan heeft geen nut. Dan kun je beter niét eten. Je voedsel wordt in zo’n geval toch niet goed verteerd en je zult er eerder last van hebben dan profijt. Onze spijsvertering houdt niet van haast. Die houdt van zen.
Ken jij een snel-snel-eter? Zo’n iemand die al klaar is met eten voordat jij je 2e hap hebt doorgeslikt? Deel dit artikel dan van harte met ze! Ben jij er stiekem zelf een? Laat me weten of deze tips iets hebben verbeterd voor je.






