Japanse uitsmijter
Barbara Vink • 26 maart 2020
Goed voor de schildklier.

Jodium: ontzettend belangrijk voor je schildklier. Maar hoeveel krijg jij daar eigenlijk van binnen? Veel mensen lopen ongemerkt met een tekort en hebben last van bijvoorbeeld:
- Kouwelijkheid
- Weinig energie, vooral in de ochtend
- Zich depri voelen
- Makkelijk een paar kilootjes teveel wegen
- Haaruitval
- Droge huid
Jodium kun je vooral vinden in witvis en zeegroente. Wanneer je dat weinig eet krijg je al snel een tekort. Daarom wordt er aan keukenzout/bakkerszout jodium toegevoegd maar dat dekt de lading niet echt en bovendien wil je je afvragen of het eten van keukenzout/brood nou echt zo goed is. Want we kunnen bijvoorbeeld ook vitamine C aan cocaïne toevoegen en dan zeggen dat we cocaïne moeten gebruiken om voldoende vitamine C binnen te krijgen. De wereld op z’n kop.
Maar dat is een ander verhaal. Terug naar jodium. Witvis dus… en zeegroente. Probeer deze uitsmijter eens. Het is echt lekker!
- Snijd een gewassen prei in ringen en bak in olijfolie op halflaag vuur.
- Voeg een goede pluk gedroogd zeewier toe en bak even mee.
- Tik 2 tot 4 eitjes (afhankelijk van hoeveel honger je hebt) en bak tot het eiwit is gestold.
- Bestrooi met sesamzaadjes
Het zeewier smaakt al zoutig dus waarschijnlijk is extra zout toevoegen niet nodig. Eet smakelijk!

Soms wil je gewoon iets koekachtigs eten, of meegeven aan je kind voor op school. Dan zijn deze wortelmuffins uitermate geschikt. Ze zitten namelijk bomvol échte voedingsmiddelen en zijn niet, zoals koek uit de winkel, voornamelijk gevuld met suiker. Maak ze in bulk en bewaar ze in de vriezer, zodat je er heel makkelijk eentje voor het grijpen hebt als dat nodig is. Dit recept geeft je ongeveer 12 goeie muffins.

Vet is hartstikke ongezond!
Tenminste, dat is wat veel mensen nog geloven. Maar het tegendeel is waar. Vet is keihard nodig. Als bron van energie. Als smeermiddel voor je darmen. Als hulpmiddel voor de opname van vetoplosbare vitamines. Als basis van alle hersencellen. Als buitenste laagje om je zenuwcellen heen. En als reparatiemiddel voor schade in je lichaam.

"Je mag fruit absoluut niet combineren met ander voedsel want dan gaat het gisten in je buik."
Tenminste, dat is wat ik mijn cliënten weleens hoor zeggen. Ze hebben dat ergens gelezen of iemand heeft het ze verteld. Maar klopt deze info?
Het korte antwoord is: nee. Het uitgebreidere antwoord lees je hieronder.

What's cooking? Jawel, we doen de naam vandaag eens eer aan: een recept met groene spruiten.
Kijk! Gezond eten hoeft niet saai noch moeilijk te zijn. Hier zie je de voorbereidingen voor kipreepjes en spruitjesstamppot met kerrie.
Hiervoor kook je de schoongemaakte spruitjes met grove stukken zoete aardappel gaar en stampt het daarna fijn met wat zout en flink wat kerriepoeder.
Ondertussen bak je de gekruide kipreepjes met de stukjes ui gaar. De laatste paar minuten bak je een flinke scheut tamari mee. (Tamari is gefermenteerde sojasaus).
Serveer de stamppot met een bergje kipreepjes en ui in een midden. Eet smakelijk!

1) Onderhoud cellen
Stel je voor: je koopt een auto. Brandschoon en splinternieuw. Je rijdt er heerlijk in. Iedere dag, 6x per dag een uur. Je brengt hem nooit naar de garage. Vervangt de banden nooit. De ruitenwissers niet. Ververst de olie niet. Maakt hem nooit schoon. En plotseling, járen later, begint opeens het verval. De auto begint flinke mankementen te vertonen en echt lekker rijd je er al een tijdje niet meer in.
Hetzelfde gebeurt met je lichaam als je de hele dag door eet. We worden er helaas wel een beetje mee opgevoed. Meteen ’s ochtends ontbijten, een 10-uurtje, de lunch, middag-dip-snackje, avondeten en dan voor de tv nog even wat lekkers. Je spijsvertering wordt zo de hele dag door gedwongen om in actie te komen. Maar op die manier is er nooit tijd voor onderhoud. Geen tijd om defecte of woekerende cellen die de verkeerde kant op gaan op te ruimen. Spijsverteringsfuncties verslechteren en kanker ligt op de loer. Je lichaam heeft met regelmaat gelegenheid tot onderhoud nodig..

Laatst bladerde ik door een tijdschrift. Eén zin sprong gelijk in het oog. Er stond: “Vergis je niet, 1 avocado bevat net zoveel calorieën als 4 boterhammen.”. Bij mij gaan op zo’n moment de radartjes meteen ratelen. Dan vraag ik me af, zijn dat dan droge boterhammen of belegd? Wat zit er dan voor beleg op die boterhammen? Maar vooral: worden we nu ontmoedigd om een avocado te eten, waarom zouden we calorieën tellen en niet voedingswaarde? Want wat zegt een calorie? En moeten we daar dan voor gaan oppassen?

Een ontzettend voedzaam ontbijt met de heerlijke smaak van appeltaart! Voor kindjes noem ik het vaak "drakenpuree", dat vinden ze stoer en lepelen het dan zó weg. - Pureer een appel met een kleine avocado en een banaan en doe in een schaaltje. - Lepel er 2 eetlepels tahin overheen en een handje rozijnen. - Bestrooi met kaneel.