Draaiende motor
Váak kleine beetjes of juist een paar keer flínk eten?
‘Ja maar ik moet toch ontbijten om mijn spijsvertering 'aan' te zetten?’ hoor ik mensen vaak zeggen. ‘En daarna verspreid over de dag kleine beetjes eten om het bloedsuiker op peil te houden toch?’ Het is een overtuiging die er maar moeizaam uit te krijgen is maar ik ga het toch proberen.
Je spijsvertering 'aan' zetten, waarom willen we dat eigenlijk, vraag ik me af? Zodra je wat eet gaat je spijsvertering vanzelf van start. Je lijf weet heus wel dat dat moet. Daar hoeven we helemaal geen moeite voor te doen. Dat zou net zo vreemd zijn als moeite doen om je hart pompend te houden. Let op, ik zit hier nu vanachter mijn beeldscherm even heeeuuuul hard m’n hartslag aan de gang te zwengelen. Gek idee toch?! Totaal onnodig ook. Je lijf dóet dat gewoon.
Wat we eigenlijk bedoelen (lees: willen) is de vetverbranding hoog houden. Zodat we dat vele voedsel dat we eten lekker verbranden, en niet opslaan. Maar dat willen we dan bewerkstelligen door vaak te eten?! Hè, wacht even hoor…. ?? Dat klinkt toch totáál onlogisch?
Nee wat eigenlijk veel handiger is, is spiermassa kweken. Want spieren zorgen voor een hogere verbanding. Dus doe krachttraining. Dat kan gewoon thuis. Een paar keer per dag een minuutje opdrukken of sit-ups, squats, buikspieren enz. is al genoeg. En eet gewoon alleen wanneer je lijf zegt dat het honger heeft. Je maag gaat dan vanzelf knorren. Ga er maar vanuit dat je lichaam wel om voedsel vraagt als het dat nodig heeft. Tegen heug en meug ontbijten/eten is dus echt niét nodig en zelfs onwenselijk!
Want als je je spijsvertering continue maar op standje actief zet, dan laat je je alvleesklier overuren laat draaien op insulineproductie. Af en toe even pauze daarvan is echt nodig. Zo kan je alvleesklier zichzelf repareren. Als je je risico op alvleesklierkanker wilt verkleinen is dat repareren van ongehoorzame cellen echt cruciaal.
Dus eet een volwaardige maaltijd met voldoende gezonde vetten, goede bronnen van proteïnen, ruim groente en eventueel een beetje gezonde koolhydraten uit bijvoorbeeld fruit. Eet tot je voldaan bent, drinkt caloriehoudende drankjes bíj je maaltijd en eet dan gewoon pas weer als je écht honger hebt (knorrende maag dus!). Lukt dat niet? Word je trillerig, misselijk, chagrijnig, zweterig of duizelig als je een paar uur niet eet? Heb je dan het gevoel dat je "echt even wat moet eten want je bent een beetje flauw"? Gaat dat gevoel weg als je iets eet? Dan heeft je alvleesklier sowieso al te lang overuren gemaakt en ben je insuline resistent. Je lichaam is dan totaal afhankelijk geworden van glucose maar kan er tegelijkertijd niet meer goed mee omgaan. Insuline resistentie is de voorloper van diabetes type 2. Ben je jarenlang insuline resistent dan is de kans op diabetes type 2 erg groot. Waarschijnlijk klinkt dat niet heel aanlokkelijk?
Van insuline resistentie kun je binnen een week herstellen. Groene Spruit weet hoe. Je bent welkom voor een consult.






